کلاژن چیست؟ کلاژن فراوان ترین پروتئین در بدن انسان است که در استخوان ها، ماهیچه ها، پوست و تاندون ها یافت می شود. ماده ای است که ساختار بدن را در کنار هم نگه می دارد به طوری که میتوان گفت شکل یک داربست را برای ایجاد استحکام سایر اجزای بدن است.
کلاژن درون زا کلاژن طبیعی است که توسط بدن سنتز می شود. کلاژن اگزوژن مصنوعی است که از یک منبع خارجی مانند مکمل ها می آید.
کلاژن درون زا تعدادی عملکرد مهم دارد. تجزیه و تحلیل رفتن با تعدادی از مشکلات سلامتی مرتبط است.
کلاژن اگزوژن برای اهداف پزشکی و زیبایی از جمله ترمیم بافت های بدن استفاده می شود.
در اینجا چند نکته کلیدی در مورد کلاژن وجود دارد:
کلاژن یک پروتئین سخت، نامحلول و فیبری است که یک سوم پروتئین بدن انسان را تشکیل می دهد و ساختار محکمی دارد.
در بیشتر کلاژنها، مولکولها در کنار هم قرار میگیرند تا فیبریلهای بلند و نازکی را تشکیل دهند.
اینها به عنوان ساختارهای پشتیبان و سلول های لنگر به یکدیگر عمل می کنند. آنها به پوست استحکام و خاصیت ارتجاعی می دهند.
حداقل 16 نوع مختلف کلاژن وجود دارد، اما 80 تا 90 درصد آنها متعلق به انواع 1، 2 و 3 هستند. این انواع مختلف ساختار و عملکرد متفاوتی دارند.
کلاژن های بدن انسان قوی و انعطاف پذیر هستند.
فیبرهای کلاژن نوع 1 به ویژه قابلیت کشیده شدن دارند. گرم به گرم، آنها از فولاد قوی تر هستند .
کلاژن توسط سلول های مختلف، اما عمدتا توسط سلول های بافت همبند ترشح می شود.
در ماتریکس خارج سلولی یافت می شود. این شبکه پیچیده ای از ماکرومولکول ها است که خواص فیزیکی بافت های بدن را تعیین می کند.
با افزایش سن، کلاژن ضعیف شده و منجر به چین و چروک و مشکلات غضروفی می شود.
در درم یا لایه میانی پوست، کلاژن به تشکیل شبکه فیبری از سلولها به نام فیبروبلاست کمک میکند که سلولهای جدید روی آن رشد میکنند. همچنین در جایگزینی و ترمیم سلول های مرده پوست نقش دارد.
برخی از کلاژن ها به عنوان پوشش محافظ برای اندام های ظریف بدن مانند کلیه ها عمل می کنند.
با افزایش سن، بدن کلاژن کمتری تولید می کند. یکپارچگی ساختاری پوست کاهش می یابد. چین و چروک ایجاد می شود و غضروف مفصل ضعیف می شود.
زنان پس از یائسگی کاهش چشمگیری در سنتز کلاژن را تجربه می کنند .
و در سن 60 سالگی، کاهش قابل توجهی در تولید کلاژن طبیعی است.
کلاژن قابل جذب است. این بدان معنی است که می تواند تجزیه شود، تبدیل شود و دوباره به بدن جذب شود. همچنین می تواند به جامدات فشرده یا ژل های شبکه ای مانند تبدیل شود.
طیف متنوع عملکردهای پزشکی برای جذب دوباره کلاژن به بدن وجود دارد که برای مصارف پزشکی می تواند از انسان، گاو، خوک یا گوسفند آن را تولید کرد .
برخی از عوامل می توانند سطح کلاژن را در بدن کاهش دهند. اجتناب از آنها می تواند پوست را برای مدت طولانی تری سالم نگه دارد.
مصرف زیاد قند : یک رژیم غذایی با قند بالانرخ گلیکاسیون را افزایش می دهد، فرآیندی که در آن قند خون به پروتئین ها متصل می شود تا مولکول های جدیدی به نام محصولات نهایی گلیکوزیشن پیشرفته (AGEs) را تشکیل دهند.
AGE ها به پروتئین های مجاور آسیب می رسانند و می توانند کلاژن را خشک، شکننده و ضعیف کنند.
سیگار کشیدن : بسیاری از مواد شیمیایی موجود در دود تنباکو به کلاژن و الاستین پوست آسیب میرسانند.
نور خورشید : اشعه ماوراء بنفش در نور خورشید باعث تجزیه کلاژن می شودبا سرعت بیشتری، به فیبرهای کلاژن آسیب می رساند و باعث ایجاد چین و چروک ایجاد می شود.
اختلالات خود ایمنی : برخی از اختلالات خود ایمنی باعث می شوند که آنتی بادی ها کلاژن را هدف قرار دهند.
روند پیری باعث می شود که سطح کلاژن به طور طبیعی در طول زمان کاهش یابد. هیچ راهی برای جلوگیری از این وجود ندارد.
کلاژن چیست؟